zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen laten plaatsen?
Vraag online offertes aan.

 

Zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen zijn zowel mogelijk op platte als op hellende daken. Een plat dak kan zelfs voordeliger zijn voor het rendement van de panelen. De positionering is makkelijker in te stellen op maat.

Offerte op maat gewenst voor een zonneboiler of zonnepanelen? Vraag hier vrijblijvend prijzen aan.

 

Het belang van de juiste hellingshoek

Om een voldoende rendement te garanderen, is het belangrijk om ze te plaatsen in de juiste hellingshoek. Ze moeten geplaatst worden in een hoek van minstens 30 graden. Stel dat je de zonnepanelen plat op het dak zou leggen, zou hun rendement al snel dalen met tien tot twintig procent.

 

Zonnepanelen op plat dak

 

Voordelen van zonnepanelen op een plat dak

Een plat dak kan zelfs voordeliger zijn voor de installatie van zonnepanelen. Je kan de panelen laten plaatsen in de richting die je wil. Dit is meteen het voordeel ten opzichte van een hellend dak, waar je deze keuzemogelijkheid niet hebt. Daarnaast zijn zonnepanelen op een plat dak een stuk minder zichtbaar. Dit is nog een esthetisch voordeel ten opzichte van hellende daken. Bovendien zal het regenwater makkelijker afspoelen van schuin geplaatste panelen.

 

Kostprijs

Omdat de installatie van panelen op een plat dak iets meer werk vergt dan op een hellend dak, ligt de prijs ook iets hoger. Gemiddeld zo’n 15 procent. Je hebt dan wel de garantie dat de hellingshoek optimaal is, wat dan weer voordeliger is voor het rendement.

 

Zonnepanelen op een plat dak reinigen

Zonnepanelen reinigen is een klus die nu een dan eens moeten gebeuren. Het niet reinigen zou een invloed kunnen hebben op het rendement van de zonnepanelen. Bij een plat dak staan de panelen meestal gunstig qua hellingshoek. Dit komt omdat de plaatsing van de panelen daar in principe vrij is. Omdat ze schuin staan, zal vuil makkelijker afgespoeld kunnen worden door de regen. Ook sneeuw en andere ongewenste vuildeeltjes zullen minder lang vast blijven zitten.