Optimizers zonnepanelen
Heb je vaak last van schaduwval op één van je zonnepanelen? Of wil je graag zonnepanelen plaatsen in verschillende richtingen? Dan kan het nuttig zijn om optimizers voor je zonnepanelen te kopen om de opbrengst te maximaliseren. Maar hoe werkt dat nu precies? Wanneer is het een goed idee om optimizers aan te sluiten? Wat kost een optimizer? En wat zijn de voor- en nadelen ervan? Je leest het hier.
Ga snel naar:
Voor- en nadelen optimizers zonnepanelen
Optimizers zonnepanelen prijs
Veelgestelde vragen over optimizers
Vergelijk vrijblijvend offertes
Wat is een optimizer voor zonnepanelen?
Een optimizer is een klein apparaatje dat je op je zonnepanelen aansluit en dat de opbrengst van elk zonnepaneel maximaliseert. Bij een zonnepanelen installatie zonder optimizers is de productie van groene stroom afhankelijk van het paneel met de laagste opbrengst. Door optimizers aan te sluiten, creëer je een parallelschakeling. Daardoor kunnen de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar renderen. Optimizers zijn vooral interessant in de volgende gevallen:
- Als je zonnepanelen in verschillende richtingen liggen: als je zonnepanelen hebt die zuidelijk georiënteerd zijn en zonnepanelen die naar het oosten gericht zijn, hebben deze waarschijnlijk een verschillend rendement. In dat geval wil je vermijden dat de lagere opbrengst van de oostelijk georiënteerde panelen een effect heeft op de andere panelen. Een optimizer is hier dus nuttig.
- Als je zonnepanelen niet dezelfde opbrengst hebben: ook door schaduwval, vuil, vallende bladeren… op je zonnepanelen kan het zijn dat enkele panelen van je installatie minder opbrengen dan andere. Door een optimizer zal de lagere opbrengst van 1 of 2 panelen geen effect hebben op de opbrengst van je andere panelen.
LET OP: zonnepanelen zijn niet altijd interessanter met een optimizer. Zo’n installatie is namelijk duurder dan een gewone zonnepanelen-installatie. Enkel wanneer het dus een significante invloed heeft op de opbrengst van je zonnepanelen zijn optimizers interessant. Een installateur kan je hierover verder informeren en geeft je persoonlijk advies. Vind een erkende installateur in de buurt.
Voor- en nadelen optimizers zonnepanelen
Zonnepanelen met optimizers bieden verschillende interessante voordelen, maar hebben ook enkele nadelen. We zetten ze hieronder op een rijtje:
- Maximale opbrengst per paneel: als je optimizers aansluit, ben je zeker dat je uit elk individueel paneel het best mogelijke rendement haalt. De zonnepanelen werken namelijk onafhankelijk van elkaar.
- Flexibeler in plaatsing: als je kiest voor een installatie met optimizers, ben je ook flexibeler in de plaatsing van je zonnepanelen. Als enkele zonnepanelen een andere oriëntatie of hellingshoek hebben of een deel van de dag in de schaduw liggen, heeft dat minder effect op je opbrengst.
- Aparte monitoring per paneel: je kan het rendement van elk individueel zonnepaneel apart monitoren met een power optimizer. Daardoor kan je defecten ook makkelijker en sneller opsporen.
- Duurder: een zonnepanelen installatie met optimizers is wel duurder dan een gewone installatie. Daarom zijn deze apparaten enkel interessant wanneer je er de opbrengst van je zonnepanelen significant mee kan verbeteren.
- Meer kans op defecten: een zonnepanelen installatie met meer verschillende onderdelen betekent ook een grotere kans op defecten en storingen.
Optimizers zonnepanelen kosten
De prijs voor zonnepanelen met optimizers is afhankelijk van het aantal panelen en de capaciteit ervan. Gemiddeld moet je rekenen op een prijs van € 60 per optimizer (excl. btw). Als je dus een installatie plaatst van 16 zonnepanelen, komt daar voor de optimizers nog zeker € 1.000 bij. Doorgaans geldt dat de kosten voor de optimizers ongeveer 15% van je investering zijn.
Benieuwd naar de exacte prijs? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere erkende installateurs. Zo kan je uitgebreid prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen… vergelijken. Ontvang prijsvoorstellen op maat.
Veelgestelde vragen over optimizers voor zonnepanelen
Meer info nodig over zonnepanelen met een optimizer? Neem zeker eens een kijkje bij de antwoorden op enkele veelgestelde vragen hieronder:
-
Wat is het verschil tussen optimizers en micro-omvormers?Micro-omvormers zijn aangesloten op 1 of 2 zonnepanelen en zorgen voor een maximale opbrengst van elk paneel. Net zoals bij optimizers is de opbrengst van het ene paneel dankzij de micro-omvormers niet afhankelijk van de opbrengst van een ander paneel. Het grote verschil met optimizers is dat de micro-omvormers al zorgen voor de omzetting naar wisselstroom en dat er dus geen centrale string omvormer meer nodig is. Bij een installatie met optimizers heb je wel nog een string omvormer nodig. -
Welke merken van optimizers voor zonnepanelen zijn er?Optimizers worden bijna altijd verkocht samen met omvormers. Daardoor is een optimizer altijd van het zelfde merk als een omvormer. Er zijn verschillende merken die optimizers en omvormers produceren. De populairste zijn:
- SolarEdge
- Enphase
- SMA
- Fronius
- Tygo
- …
-
Kan je achteraf optimizers plaatsen op een bestaande installatie?Ja, deze apparaten zijn gemakkelijk aan te sluiten op een bestaande zonnepanelen installatie. Je moet er wel op letten dat je de juiste power optimizer kiest voor het vermogen van je zonnepanelen. Als je een nieuwe zonnepanelen installatie laat plaatsen, kan je ook kiezen voor zonnepanelen met ingebouwde optimizers. Een installateur moet dan de optimizers niet nog apart op elk individueel paneel plaatsen.
Advies op maat nodig? Een installateur kan je verder adviseren over wat de meest geschikte installatie is voor jouw situatie. Ontvang offertes van installateurs actief in jouw regio via onze offerteservice.
-
Wat is de levensduur van een optimizer?Optimizers gaan vrij lang mee en hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Je zonnepanelen zelf gaan ook gemiddeld zeker 25 à 30 jaar mee, maar je centrale omvormer moet je doorgaans wel om de 10 jaar laten vervangen.