Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen-advies.be Online informatiepunt over zonnepanelen.
banner image

Tips voor het vinden van een betrouwbare zonnepanelen installateur

Ben je zover dat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen? Dan is het zoeken (en vinden) van een erkend installateur zonnepanelen heel belangrijk. Je wil natuurlijk een installatie die op de juiste wijze uitgevoerd wordt en die zo efficiënt mogelijk werkt. De zekerheid van een goede installateur van zonnepanelen is dan ook cruciaal. Met onze tips herken je meteen een betrouwbare installateur voor jouw zonnepanelen.

 

Wat doet een zonnepanelen installateur?

Een installateur van zonnepanelen leidt het ganse proces voor een efficiënte installatie in goede banen. Van advies tot installatie en dienst naverkoop. Hij:

  • analyseert jouw situatie en stemt de materialen daarop af.
  • bezorgt je een legplan op maat en berekent jouw rendement.
  • bevestigt de zonnepanelen op de daarvoor bestemde plaats.
  • plaatst de omvormer in de woning (meestal in de garage of in de bijkeuken).
  • legt de verbindingen aan tussen de panelen, de omvormer en de meterkast.
  • maakt (indien nodig) een extra groep in de meterkast.

 

✓  Op zoek naar een erkend installateur? Ontvang hier offertes op maat.

 

zonnepanelen installatie

 

Hoe herken ik een betrouwbare installateur?

Een erkend installateur zonnepanelen heeft hiervoor met succes een opleiding gevolgd en het certificaat van bekwaamheid behaald.

Belangrijk: de certificaten behoren tot de persoon zelf en niet bij het bedrijf. Bekende certificaten zijn Rescert en Quest, waarbij Quest het strengste is. Firma’s in zonnepanelen nemen dan ook zoveel mogelijk installateurs in dienst met deze labels. Vraag er dus zeker naar als je geïnteresseerd bent in een bepaalde installateur van zonnepanelen. Een Rescert- of Quest-label garandeert je een plaatsing van zonnepanelen volgens de regels van de kunst.

Zonnepanelen kopen enkel op basis van jouw huidige energieverbruik is niet slim. Om een zo goed mogelijk rendement te behalen, zijn er meer zaken belangrijk dan alleen maar het energieverbruik. Het dak (de hellingshoek) en de meest geschikte plek voor de zonnepanelen zijn bijvoorbeeld ook heel belangrijk voor een optimaal rendement. Een erkend zonnepanelen installateur voert daarom ook eerst een inspectie bij je thuis uit en analyseert jouw situatie. Op basis van die gegevens stelt hij een legplan op waarmee je het beste rendement uit je zonnepanelen haalt.

 

Wat kan ik doen om de juiste zonnepanelen installateur te kiezen?

Wil je er zeker van zijn dat je een betrouwbare installateur van zonnepanelen in huis haalt? Maak dan zeker gebruik van onze tips. Ze helpen jou om een beter inzicht te krijgen in de werking van de installateur.

 

1) Referenties

Vraag naar referenties met naam en contactgegevens. Zo kom je meer te weten over werkwijzes en termijnen. Ook de dienst naverkoop is een belangrijk element.

 

2) Garantie

Het is zeker belangrijk om te kijken hoe het met de garantie van de zonnepanelen zit. Het is algemeen bekend dat garantie op Chinese zonnepanelen verhalen een lastige zaak is. Laat je dus goed inlichten hoe het met de garantievoorwaarden zit van de panelen die de installateur jou aanbiedt. Een betrouwbare installateur werkt met kwaliteitsvolle merken die een productgarantie aanbieden tussen 10 en 25 jaar op de zonnepanelen. De omvormer verslijt echter veel sneller. De minimale garantie is daar 5 jaar.

Daarnaast is er ook nog de garantie op de uitgevoerde werken. Een goede installateur geeft minimaal 5 jaar garantie en plaatst de installatie in plaats van een beroep te doen op onderaannemers.

 

3) Het merk zonnepanelen

Om de betrouwbaarheid van merken zonnepanelen goed aan te duiden, is het zogenaamde “Tier- systeem” bedacht. Dit zegt dus niks over het merk zelf, maar wel over de betrouwbaarheid hiervan. De kwalificatie “Tier 1” is het meest betrouwbaar. Merken met de kwalificatie Tier 2 en Tier 3 zijn iets minder betrouwbaar, maar dit hoeft niet te zeggen dat ze ongeschikt zijn. Laat je hierin goed voorlichten door de installateur.

 

4) De levertermijn

Vraag altijd naar de lever- en installatietermijn van de zonnepanelen. Je wilt natuurlijk dat de zonnepanelen installateur deze zo snel mogelijk plaatst. Spreek daarom met hem een vaste termijn af en zorg dat deze ook bindend is. Hoe langer je moet wachten op installatie en keuring, hoe meer opbrengsten je mist.

 

5) Voorschot

Het is logisch dat een zonnepanelen installateur een voorschot vraagt, want het gaat om forse bedragen. Het gebeurt echter helaas maar al te vaak dat een zonnepanelen installateur een tijd niks meer van zich laat horen als je betaald hebt. Een voorschot van 10 tot 20 procent van het totaalbedrag is redelijk. Betaal nooit meer dan 30 procent van het totaalbedrag vooraf.

 

Geïnteresseerd in zonnepanelen en op zoek naar een betrouwbare installateur? Maak hieronder gebruik van de gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend 3 prijsvoorstellen op maat. Zo kan je materialen, prijzen, garanties en termijnen vergelijken.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.