zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen laten plaatsen?
Vraag online offertes aan.

 

Warmtepomp als groen alternatief

Hoewel het een woord is wat je niet elke dag tegenkomt wordt er in de hedendaagse maatschappij toch veel gebruik gemaakt van zogenaamde warmtepompen. Het principe is vrij simpel: via een vrij gecompliceerd systeem van verdampers en condensators wordt ervoor gezorgd dat er warmte weg wordt genomen op plaatsen met een lage temperatuur.

Deze opgenomen warmte wordt op plekken met een hogere temperatuur weer afgegeven. Vaak is de verdamper een compressor die de vloeistof in het systeem samendrukt zodat het kookpunt wordt verlaagd. In een turbine aan de andere kant van het systeem wordt het kookpunt weer snel verlaagd.

De warmtepomp wordt de laatste jaren pas op flinke schaal gebruikt. Men is meer met het milieu bezig, probeert zoveel mogelijk energiekosten te besparen en let op de uitstoot van broeikasgas. Desalniettemin bestaat de techniek al bijna een eeuw: de eerste warmtepomp stamt uit het begin van de 20e eeuw en werd in Zurich (Zwitserland) gebruikt.

De machine vestigde weer even de aandacht op zich bij de energiecrisis in de jaren zeventig, maar toen die voorbij was werd het verdere onderzoek naar nieuwe varianten en toepassingen al snel gestaakt.

Twintig jaar daarna, in 1990, kwam het milieu ter sprake en zag men in dat de energievoorraden eindig waren en de vervuiling meer en meer toenam. Deze discussie vormde de vonk die nodig was om de ontwikkeling voort te zetten. Nu alle problemen van het systeem zijn opgelost, zoals het gebruik van giftige koelmiddelen, wordt de warmtepomp meer gebruikt dan je misschien verwacht.

Veel supermarkten hebben bijvoorbeeld zo’n systeem dat de koeling fris houdt, maar de winkel tegelijkertijd opwarmt. Ook apparaten als airco’s werken volgens dit systeem, maar het opwarmen van een huis is ook één van de toepassingen. Zo kwam in Nederland een oud-minister in opspraak toen bekend werd dat zij (zonder vergunning) een grondwaterput had laten slaan om zo warmte uit de aarde te halen.

Dat systeem kun je zien als een “omgekeerde” vloerverwarming: in plaats van met kabels en leidingen de grond te verwarmen worden de kabels en leidingen door de warmte van de grond verwarmd. Die warmte gaat vervolgens naar de CV-installatie.