Warmtepomp als groen alternatief
Het principe van een warmtepomp is vrij simpel: via een gecompliceerd systeem van verdampers en condensators wordt ervoor gezorgd dat er warmte wordt weggenomen op plaatsen met een lage temperatuur.
Deze opgenomen warmte wordt op plekken met een hogere temperatuur weer afgegeven. Vaak is de verdamper een compressor die de vloeistof in het systeem samendrukt zodat het kookpunt wordt verlaagd. In een turbine aan de andere kant van het systeem wordt het kookpunt weer snel verlaagd.
De warmtepomp wordt de laatste jaren pas op flinke schaal gebruikt. Men is meer met het milieu bezig, probeert zoveel mogelijk energiekosten te besparen en let op de uitstoot van broeikasgas. Desalniettemin bestaat de techniek al bijna een eeuw: de eerste warmtepomp stamt uit het begin van de 20e eeuw en werd in Zurich (Zwitserland) gebruikt.
De machine vestigde weer even de aandacht op zich bij de energiecrisis in de jaren zeventig, maar toen die voorbij was werd het verdere onderzoek naar nieuwe varianten en toepassingen al snel gestaakt.
Twintig jaar daarna, in 1990, kwam het milieu ter sprake en zag men in dat de energievoorraden eindig waren en de vervuiling meer en meer toenam. Deze discussie vormde de vonk die nodig was om de ontwikkeling voort te zetten. Nu alle problemen van het systeem zijn opgelost, zoals het gebruik van giftige koelmiddelen, wordt de warmtepomp meer gebruikt dan je misschien verwacht.
Een warmtepomp kun je zien als een “omgekeerde” vloerverwarming: in plaats van met kabels en leidingen de grond te verwarmen worden de kabels en leidingen door de warmte van de grond verwarmd. Die warmte gaat vervolgens naar de CV-installatie.
Geïnteresseerd om te investeren in groene energie? Of het nu om een warmtepomp gaat of een installatie van zonnepanelen, je kunt bij ons terecht. Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van jouw project. Start jouw aanvraag hier.