Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen-advies.be Online informatiepunt over zonnepanelen.
banner image

Prijzen en kosten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn qua aankoop duurder is dan de gewone energie. De reden hiervan is dat een dure techniek achter de zonnepanelen zitten. Door de subsidies kan het toch nog interessant worden om een installatie aan te schaffen. Bovendien mag je ook het rendement en terugverdientijd niet uit het oog verliezen.

 

De kostprijs van zonnepanelen

Kostprijs zonnepanelen

 

Gemiddeld spreken we voor een kwalitatief zonnepaneel van een prijs tussen de € 150 à € 300. Maar, dat geeft geen exhaustief beeld van het totale kostenplaatje. De kostprijs van zonnepanelen is van meer elementen afhankelijk dan louter het zonnepaneel zelf. Dat zijn:

  • het type zonnepaneel
  • de kwaliteit van de zonnepanelen
  • het energieverbruik & de capaciteit van de panelen
  • de installatiekosten

 

 

Kostenbepalers zonnepanelen

Hier gaan we dieper in op de elementen die mede de prijs bepalen voor een installatie van zonnepanelen.

 

1. Type zonnepaneel

Er zijn 3 soorten zonnepanelen op de markt: het monokristallijn, het polykristallijn en het amorfe zonnepaneel. Deze verschillen qua kostprijs, rendement en opbouw.

 

1) Monokristallijn zonnepaneel

Monokristallijne zonnepanelen kosten het meest aangezien hun rendement het hoogst is ten opzichte van andere panelen. Dat kan wel tot 20 % hoger zijn.

Kostprijs: € 200 à € 210 voor 265 Wp (Wattpiek)

 

2) Polykristallijn zonnepaneel

Dit type zonnepaneel is het meest traditionele paneel, herkenbaar aan de blauwe kleur en het karakteristieke aluminium frame. Hun rendement ligt iets lager dan bij monokristallijn panelen, maar zijn wel iets goedkoper.

Kostprijs: € 190 à € 200 voor 255 Wp

 

3) Amorf zonnepaneel

Amorf (dunne film) zonnepanelen halen het laagste rendement per vierkante meter. Daarom heb je meer panelen nodig om rendabel te zijn. Deze zonnepanelen gaan ook minder lang mee. Een voordeel is wel dat ze buigzaam zijn.

Kostprijs: De prijzen van amorf panelen lopen erg uiteen, maar liggen ongeveer 20% lager dan die van de andere types.

 

 

2. De kwaliteit van de zonnepanelen

Het merk speelt vanzelfsprekend ook een rol in de kwaliteit dan jouw panelen. Kies bijvoorbeeld altijd vor een Tier 1-merk, die scoren kwalitatief en qua duurzaamheid hoger dan Tier 2 of Tier 3-merken.

Laat je zeker adviseren en bijstaan door een vakman bij de keuze voor een bepaald merk.

 

 

3. Het energieverbruik & capaciteit van de zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je energiebehoefte en het aantal personen in huis. De prijs zal vanzelfsprekend hoger liggen als je veel panelen nodig hebt.

Jaarlijks verbruikt een gezin ongeveer 3500 à 4000 kWh aan elektriciteit. Het vermogen van de zonnepanelen moet dan weliswaar nog iets hoger liggen, aangezien het rendement van de panelen op 85% van het vermogen ligt. Zonnepanelen met een vermogen van 4000 Wp leveren dus jaarlijks ongeveer 3400 kWh op. Wetende dat de energieprijs minstens 0,22 EUR per kWH bedraagt, spaar je dan zo’n 750 euro uit op een jaar tijd. Hoe groter de capaciteit, hoe meer geld je jaarlijks zal besparen.

 

 

4. De installatiekosten

Vergeet niet dat bovenop de kosten van de panelen, ook nog de installatiekosten en de werkuren van de vakman worden meegerekend.

Het is misschien wel mogelijk om zelf zonnepanelen te plaatsen, maar we raden het eigenlijk af. Tenzij je een doorgewinterde klusser bent, is het erg moeilijk om de panelen stevig te verankeren en alle draadwerk mooi te verbergen. Vergeet daarbij ook niet dat het werk op grote hoogte gebeurt, wat een bijkomende risicofactor is. Vertrouw dus op de expertise van een professioneel installateur.

 

Prijzen van zonnepanelen vergelijken?

Wil je prijzen van zonnepanelen vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via de offerteservice van deze webpagina. Ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 prijsvoorstellen op maat van jouw project door vakmanen uit jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Alternatief: prijs per Wp (Wattpiek)

Zoals je hierboven wel kunt lezen, is de totale kostprijs van een installatie afhankelijk van allerhande factoren.

Een mogelijke manier om verschillende soorten zonnepanelen te vergelijken, is door te kijken naar de prijs per wattpiek (Wp). Indien je de WP vermenigvuldigt met 0,85 ken je de hoeveelheid kilowattuur per jaar. Je kunt dus ook op basis van deze informatie de zonnepanelen selecteren.

TIP: Vraag sowieso raad aan een ervaren installateur. Hij kan je bijstaan met advies over de zonnepanelen. Vul vrijblijvend het offerteformulier in.

 

Zonnepanelen kostprijs

 

Besparingstips zonnepanelen

Van plan om te investeren in zonnepanelen? Dan hebben wij een tweetal interessante besparingstips voor je opgesomd:

 

Besparingstip 1: investeer met de buren

Steeds meer mensen beslissen om zonnepanelen in groepsaankoop te doen met hun buren. Doordat hun woningen naast elkaar staan, kunnen ze gemakkelijker samen op het net aangesloten worden. Op deze manier kan de prijs van de installatie gedrukt worden. Onthoud wel dat meer woningen meer energie zullen vergen en dat je hoogstwaarschijnlijk een grotere installatie zult moeten installeren.

 

Besparingstip 2: tweedehands zonnepanelen

Het aanbod aan tweedehands zonnepanelen stijgt ook. Dit is een slimme investering, mits je voldoende afweet van zonnepanelen. Let bijvoorbeeld bij de bezichtiging van tweedehands zonnepanelen of er geen beschadigingen of vlekjes zijn aan het oppervlak. Ga bij de verkoper ook altijd na wat de reden tot verkoop is.

Bespreek eventueel met jouw installateur wat de mogelijkheden in tweedehands zonnepanelen zijn. Hij zal je met het nodige advies bijstaan in jouw zoektocht. Contacteer een expert via het offerteformulier.

 

Interesse in zonnepanelen? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende installateurs uit jouw regio via de offertepagina.

 

 

 

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.