Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen-advies.be Online informatiepunt over zonnepanelen.
banner image

Piekvermogen zonnepanelen

Bij de keuze voor zonnepanelen speelt het piekvermogen een belangrijke rol. Met een correct totaalvermogen kan je zonnepanelen-installatie optimaal renderen en bespaar je heel wat geld. Maar wat is het piekvermogen van zonnepanelen nu precies? Welke piekvermogens zijn er? En waar moet je naast het piekvermogen van een zonnepaneel nog op letten? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Mogelijke piekvermogens
Prijs zonnepanelen-installatie
Zonnepanelen piekvermogen berekenen
Aandachtspunten zonnepanelen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is het piekvermogen van zonnepanelen?

Het piekvermogen van een zonnepaneel is het vermogen dat een paneel kan opwekken onder ideale omstandigheden (uitgedrukt in Wattpiek). Die ideale omstandigheden hebben te maken met de temperatuur van de panelen, de oriëntatie, de lichtinval en -sterkte… Doorgaans benutten zonnepanelen ongeveer 85% van hun piekvermogen. Daar houdt een erkende installateur uiteraard rekening mee bij het berekenen van het vereiste totaalvermogen van jouw zonnepanelen-installatie.

Welk piekvermogen heb ik nodig? Een installateur kan voor jou het meest geschikte piekvermogen voor je zonnepanelen berekenen, op maat van de grootte van jouw dak, je elektriciteitsverbruik, … Vraag gratis advies op maat aan een zonnepanelen-installateur in je buurt.

piekvermogen zonnepanelen berekenen

 

Mogelijke piekvermogens zonnepanelen

Er zijn zonnepanelen beschikbaar met heel wat verschillende piekvermogens, die doorgaans variëren tussen 250 en 500 Wattpiek (Wp). Een kort overzicht van de meest voorkomende piekvermogens:

 1. Piekvermogen van 350 of 360 Wp

  Zonnepanelen met een piekvermogen van 350 of 360 Wp komen tegenwoordig erg vaak voor. Het gaat in dit geval meestal om kwalitatieve monokristallijne panelen van een gemiddeld formaat en met een strak uiterlijk. Zonnepanelen met een piekvermogen van 350 of 360 Wp zijn ideaal voor een gemiddeld huishouden. Ze nemen bovendien niet zo veel plaats in op je dak en zijn relatief recent, waardoor je zeker bent van de laatste technologie.

  Prijs per paneel: € 250 à 500 (excl. btw)

 2. Piekvermogen van 400 Wp

  Een piekvermogen van 400 Wp voor je zonnepanelen is vrij hoog. Dit type zonnepanelen komt minder voor en is vooral aangeraden wanneer je minder ruimte hebt op je dak. Hoewel je minder zonnepanelen zal nodig hebben, zijn deze panelen doorgaans wel groter en zwaarder, en daardoor ook moeilijker te plaatsen. Bovendien ligt de investeringskost ook wat hoger dan bij zonnepanelen met een lager piekvermogen.

  Prijs per paneel: € 350 à 500 (excl. btw)

 3. Piekvermogen van 450 Wp

  Zonnepanelen met een piekvermogen van 450 Wp zijn duurder, zwaarder en groter dan zonnepanelen met een lager piekvermogen. Daardoor zijn ze niet zo geschikt voor een standaard woning en huishouden. Deze panelen zijn dan weer wel geschikt wanneer je een hoog vermogen wil opwekken met weinig oppervlakte. Hoewel je voor deze zonnepanelen dus wel wat budget moet hebben, krijg je ook wel een betrouwbare en moderne technologie.

  Prijs per paneel: € 400 à 500 (excl. btw)

 4. Piekvermogen van 500 Wp

  Een piekvermogen van 500 Wp is momenteel 1 van de hoogste beschikbare vermogens voor zonnepanelen. Het gaat in dit geval om monokristallijne panelen die met hun oppervlakte van 2 à 2,5 m² heel wat groter zijn dan andere zonnepanelen. Dat is nodig om het hoge vermogen te kunnen opwekken. De panelen zijn doorgaans ook van optimale kwaliteit en hebben een lange levensduur. Daartegenover staat wel dat ze wat duurder zijn en niet de beste prijs-kwaliteitsverhouding hebben.

  Prijs per paneel: vanaf € 500 (excl. btw)

Welk piekvermogen kies ik best? Dat hangt af van meerdere factoren zoals je budget, de grootte van je dak, je totale stroomverbruik, … Een installateur kan je informeren over de meest geschikte zonnepanelen voor jouw woning. Ontvang gratis advies op maat.

 

Prijs zonnepanelen-installatie

Uiteraard zal het piekvermogen van je zonnepanelen de prijs grotendeels bepalen. Een hoger piekvermogen betekent doorgaans ook een hogere prijs. Maar ook andere zaken zoals het merk van je panelen, de kwaliteit, het soort zonnepanelen… spelen een rol in het kostenplaatje. Gemiddeld zal je per paneel ongeveer € 250 à 500 (excl. btw en plaatsing) betalen. In de tabel hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde prijzen voor een installatie met zonnepanelen van 360 Wp:

Aantal personenVereist vermogen zonnepanelen installatieAantal zonnepanelen (360 Wp) Zonnepanelen opbrengstGemiddelde prijs (incl. omvormer & plaatsing, excl. btw)
12.941 Wp82.500 kWh€ 4.500 à 6.200
23.529 Wp103.000 kWh€ 5.000 à 7.500
34.118 Wp123.500 kWh€ 5.600 à 8.800
44.706 Wp134.000 kWh€ 6.800 à 9.500
55.294 Wp154.500 kWh€ 7.500 à 11.000
55.882 Wp175.000 kWh€ 8.700 à 12.500

TIP: om de exacte prijs voor jouw zonnepanelen-installatie te kennen, vraag je best offertes aan bij meerdere installateurs. Zo kan je gericht totaalprijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen op maat.

 

 

piekvermogen zonnepanelen

 

Piekvermogen zonnepanelen berekenen

Het piekvermogen van zonnepanelen kan je eigenlijk niet berekenen. Dat ligt namelijk per zonnepaneel vast bij de productie. Maar je kan met het piekvermogen wel berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat de verwachte opbrengst van je installatie zal zijn.

 

1. Benodigde aantal zonnepanelen berekenen

Ken je het piekvermogen van je panelen? Dan kan je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je stroomverbruik te dekken. Die berekening maak je op basis van je totale vermogen en je piekvermogen per paneel. Het totale vermogen dat je nodig hebt, verkrijg je door je jaarlijkse verbruik te delen door 0,85 (bv.: 4.000 kWh ÷ 0,85 = 4.706 Wp). Die omrekenfactor van 0,85 slaat op de gemiddelde benutte capaciteit van je panelen. Doorgaans benut een paneel 85% van zijn piekvermogen.

De formule voor het aantal benodigde zonnepanelen is de volgende:

BENODIGDE AANTAL ZONNEPANELEN: totale vermogen ÷ piekvermogen per paneel

Voorbeeld (gemiddeld huishouden): 4.706 Wp ÷ 360 Wp = 13 panelen

 

Als voorbeeld berekenen we het benodigde aantal zonnepanelen voor een gemiddeld gezin van 4 personen dat jaarlijks ongeveer 4.000 kWh verbruikt. Om dit stroomverbruik te dekken, kan je 13 panelen van 360 Wp laten installeren.

 

2. Jaarlijkse opbrengst zonnepanelen berekenen

Ook de jaarlijkse opbrengst kan je berekenen als je het piekvermogen van je zonnepanelen kent. Daarvoor heb je enerzijds het totaalvermogen van je installatie nodig, dat je berekent door het aantal panelen te vermenigvuldigen met hun piekvermogen. Anderzijds gebruik je voor deze berekening ook die omrekenfactor van 0,85 (gemiddelde benutte capaciteit van de panelen).

De formule zal er dan als volgt uitzien:

JAARLIJKSE OPBRENGST ZONNEPANELEN = totaalvermogen installatie x 0,85 

Voorbeeld (gemiddeld huishouden): 4.680 Wp (13 panelen x 360 Wp) x 0,85 = 3.978 kWh per jaar

 

Voor het voorbeeld nemen we opnieuw een gemiddeld gezin van 4 personen met een zonnepanelen installatie van 13 zonnepanelen van 360 Wp. Jaarlijks brengt de installatie dan 3.978 kWh aan stroom op.

TIP: schakel een professionele installateur in om de jaarlijkse opbrengst en het aantal benodigde zonnepanelen te laten berekenen. Deze weet precies waar hij allemaal rekening mee moet houden en kan je daarnaast ook meer vertellen over de terugverdientijd, de geschikte omvormer… Vergelijk offertes van installateurs in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Aandachtspunten piekvermogen zonnepanelen

Het totaal- en piekvermogen van je zonnepanelen speelt een belangrijke rol in je keuze voor een zonnepanelen-installatie. Maar bij die keuze hou je best ook rekening met andere factoren. We zetten er hieronder enkele op een rij:

 • Kies niet altijd zomaar het hoogste vermogen: zonnepanelen met een hoger vermogen zijn vaak duurder. Bovendien kan je je verbruik doorgaans perfect dekken met zonnepanelen met een lager vermogen die ook een betere prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Op voorwaarde dat je voldoende plaats op je dak hebt voor extra panelen.
 • De opbrengst van je installatie hangt ook van andere factoren af: de schaduwval, het aantal zonne-uren, de oriëntatie van je zonnepanelen, de hellingshoek, het soort en merk van je zonnepanelen, het onderhoud… hebben allemaal een invloed op hoeveel je zonnepanelen kunnen opbrengen.
 • Let op de vermogensgarantie: het is onvermijdelijk dat de opbrengst van je zonnepanelen na een tijdje wat afneemt. Maar hoe snel dat net gebeurt, hangt af van de kwaliteit, het merk… Doorgaans hebben zonnepanelen een vermogensgarantie van 80% na 20 à 25 jaar.
 • Hou rekening met de beschikbare dakruimte: heb je een relatief hoog verbruik, maar niet veel beschikbare dakruimte? Dan kies je best voor panelen met een hoger piekvermogen. Heb je wel genoeg ruimte op je dak? Dan kan je ook kiezen voor een lager piekvermogen.
 • Kies een omvormer op basis van je zonnepanelen vermogen: ook de omvormer stem je best af op het vermogen van je zonnepanelen. Heb je een omvormer met een te hoog vermogen? Dan betaal je te veel zonder dat je de omvormer optimaal gebruikt. Bij een te laag vermogen van je omvormer, gaat er dan weer opgewekte stroom van je zonnepanelen verloren.
 • Kijk ook naar je budget: tot slot hou je bij je keuze best ook rekening met je budget. Zonnepanelen met een hoger piekvermogen zijn meestal ook duurder. Denk dus op voorhand goed na wat voor jou de beste keuze is.

 

Ontvang advies op maat van een installateur!

Er zijn dus heel wat dingen waarmee je best rekening houdt als je zonnepanelen wil installeren. Daarom raden we je aan om een beroep te doen op een erkende installateur. Deze kan de opties met jou bespreken en je advies geven op basis van jouw persoonlijke situatie. Uiteraard zorgt hij ook voor een vlotte en optimale plaatsing van jouw zonnepanelen.

Vergelijk vrijblijvend offertes! Via onderstaand offerteformulier brengen we je in contact met installateurs in jouw buurt. Zo kan jij prijsvoorstellen, adviezen, uitvoertermijnen… vergelijken.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.