Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen-advies.be Online informatiepunt over zonnepanelen.
banner image

Zelf zonnepanelen plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen kan een flinke besparing opleveren. Daarom overlopen we hier hoe je te werk kan gaan als je zelf de installatie wil doen. Je moet er wel enige handigheid voor aan de dag kunnen leggen en zeker weten wat je doet, dus vaak is het wijs om deze klus over te laten aan een gespecialiseerde installateur.

 

Stappenplan zonnepanelen plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen

 

Eens je beslist hebt welk pakket zonnepanelen je zal installeren, kan je beginnen met de frames te installeren die de zonnepanelen moeten dragen. Hierop kan je vervolgens de panelen zelf plaatsen.

De volgende stap is de plaatsing van de omvormer van de installatie. Let erop dat je een omvormer koopt die past bij je zonnepanelen. Je kan ook al de kabels klaarleggen: een gelijkstroomkabel die de zonnepanelen met de omvormer zal verbinden en een wisselstroomkabel tussen de omvormer en de zekeringskast. De aansluiting zelf van de kabels is werk voor specialisten, dus dat laat je dan ook beter aan een vakman over.

Als voorlaatste stap moet je nog rekening houden met de aarding van je installatie. Daarom moet je een beschermingsgeleider plaatsen om de metalen onderdelen van het frame te beschermen.

Ten slotte moet de installatie vanzelfsprekend gekeurd worden voordat je kan genieten van je eigen stroomproductie. Het is ook verplicht om je zonnepanelen te registreren bij de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt en de netbeheerder.

 

Invloed op EPC-waarde van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen ook een positieve invloed hebben op de EPC-waarde van je woning. Dit betekent dat je huis efficiënter met energie omspringt. Meer info over een epc keuring vind je op epcwaarde.be.

 

Let op: geen simpele klus!

We willen er nog eens op hameren dat de installatie van zonnepanelen zelf voor je rekening nemen een ingewikkelde klus is die heel wat vakkennis vereist. In vele gevallen laat je de plaatsing van je zonnepanelen dan ook best over aan een erkend installateur.

✓ Op zoek naar een erkend installateur? Dan ben je hier aan het juiste adres.  Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang vrijblijvend advies op maat van jouw project. Start jouw aanvraag hier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.