Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen-advies.be Online informatiepunt over zonnepanelen.
banner image

Zonnepanelen: kostprijs & terugverdientijd

Wie overweegt om zonnepanelen te plaatsen geeft uiteraard als voornaamste doel geld uitsparen. Bij het kiezen van zonnepanelen zal dus steeds gekeken worden naar het rendement, opbrengst en kostprijs van de totale installatie. Welke factoren van belang zijn bij de berekening vind je terug in dit artikel.

 

Type panelen

Kostprijs zonnepanelen

 

Zonnepanelen zijn op te delen in 3 grote productgroepen.

  • Monokristallijn zonnepanelen: dit type zonnepaneel levert rendementen op van 17 tot 20 procent. Monokristallijn zonnepanelen waren tot enkele jaren terug bijzonder duur maar door verbeterde productietechnieken zijn dit type panelen nu de nieuwe standaard geworden.
  • Polykristallijn zonnepanelen: de rendementen die met dergelijke panelen behaald kunnen worden schommelen tussen de 14 tot 17 procent en scoren dus iets minder goed dan de monokristallijn uitvoering. Het voordeel van dergelijke panelen is dan weer hun lagere kostprijs. Heb je voldoende ruimte op het dak, dan zal de kostprijs een pak interessanter zijn ten opzichte van een vastgesteld rendement dat geëist wordt.
  • Amorfe zonnepanelen: deze panelen zijn erg goedkoop maar hebben wel een veel lager rendement dan de andere besproken soorten. Dit type wordt dan ook vaak gekozen bij bedrijfspanden waar grote dakoppervlakken ter beschikking zijn.

Lees meer over de kostprijs van deze zonnepanelen.

 

Terugverdientijd

Het spreekt voor zich dat je een investering in groene energie zo snel mogelijk wil terugverdienen. Bij zonnepanelen moet je hiervoor rekenen op een terugverdientijd van 8 tot 12 jaar. Houd rekening met het feit dat zonnepanelen zo’n 20 à 25 jaar meegaan, dan spreken we dus eigenlijk van een rendement van 200% op de investering. Geen enkele spaarboekje kan daar aan tippen. Hou je ook nog eens rekening met inflatie en stijging van de energieprijzen, dan zal de terugverdientijd van de initiële kostprijs nog scherper zijn.

 

✓ Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Vertrouw dan op de expertise van een vakman. Deze zal jouw installatie tot in de puntjes verzorgen. Dan ben je zeker van een kwalitatieve plaatsing. Contacteer installateurs in jouw buurt door gebruik te maken van onze offerteservice.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.