zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen laten plaatsen?
Vraag online offertes aan.

 

Kostprijs installatie zonnepanelen

Wie overweegt om zonnepanelen te plaatsen geeft uiteraard als voornaamste doel geld uitsparen. Bij het kiezen van zonnepanelen zal dus steeds gekeken worden naar het rendement, opbrengst en kostprijs van de totale installatie. Welke factoren van belang zijn bij de berekening vind je terug in dit artikel.

 

Type panelen

Zonnepanelen zijn op te delen in 3 grote productgroepen. Enerzijds zijn er de monokristallijn panelen welke je kan herkennen aan hun ruitvormige afwerking. Dit type zonnepaneel levert rendementen op van 17 tot 20 procent. Monokristallijn zonnepanelen waren tot enkele jaren terug bijzonder duur maar door verbeterde productietechnieken zijn dit type panelen nu de nieuwe standaard geworden.

Een ander type paneel dat tot voor enkele jaren erg in trek was zijn de polykristallijn zonnepanelen. Deze traditionele panelen kan je makkelijk herkennen aan hun blauwe ruitvormige look en afboording in een aluminium profiel. De rendementen die met dergelijke panelen behaald kunnen worden schommelen tussen de 14 tot 17 procent en scoren dus iets minder goed dan de monokristallijn uitvoering. Het voordeel van dergelijke panelen is dan weer hun lagere kostprijs. Heb je voldoende ruimte op het dak, dan zal de kostprijs een pak interessanter zijn ten opzichte van een vastgesteld rendement dat geëist wordt. Een zonnepanelen prijs overzicht vind je hier.

Een laatste soort zijn de zogenaamde amorfe panelen. Deze zijn gemaakt van silicum en hebben een hele dunne afwerking. De panelen zijn bijna volledig zwart. Ze zijn erg goedkoop maar hebben wel een veel lager rendement dan amorfe of kristallijn panelen. Dit type panelen wordt dan ook vaak gekozen bij bedrijfspanden waar grote dakoppervlakken ter beschikking zijn. Voor particuliere woningen zijn deze panelen namelijk minder geschikt.

 

Kostprijs zonnepanelen

 

Termijn terugverdienen initiële kostprijs

Het spreekt voor zich dat je een investering in groene energie zo snel mogelijk wil terugzien. Bij zonnepanelen moet je hiervoor rekenen op een terugverdientijd van 8 tot 12 jaar. Hou je rekening met het feit dat zonnepanelen zo’n 20 à 25 jaar meegaan, dan spreken we dus eigenlijk van een rendement van 200% op de investering. Geen enkele spaarboekje kan daar aan tippen. Hou je ook nog eens rekening met inflatie en stijging van de energieprijzen, dan zal de terugverdientijd van de initiële kostprijs nog scherper zijn! Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door de website www.zonne-paneel.net