Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen-advies.be Online informatiepunt over zonnepanelen.
banner image

Ballastgewicht bij zonnepanelen

Bij het installeren van een zonnepaneleninstallatie komt heel wat kijken! In dit artikel gaan we even dieper in op het ballastgewicht.

 

Wat is ballastgewicht bij zonnepanelen?

ballastgewicht zonnepanelen

 

Het ballastgewicht is iets wat men vaak vergeet bij het bouwen van zonnepanelen. Daarom leggen wij je even uit waarop je moet letten en wat het ballastgewicht juist inhoud.

Over het algemeen worden zonnepanelen op een plat dak schuin gemonteerd. Hierdoor zijn ze gevoeliger aan harde windstoten of stormen. Om te voorkomen dat de zonnepanelen gaan wegwaaien, gebruiken installateurs ballast om ze vast te zetten. Onder ballast verstaan we bijvoorbeeld tegels of grind. Over het algemeen heeft het ballast een gewicht van 20 tot 50 kilo per vierkante meter.

 

Wat als mijn dak niet stevig genoeg is?

Een groot probleem dat zich hierbij kan voordoen is dat jouw dak al dat gewicht niet kan dragen. Wanneer je met dit probleem geconfronteerd wordt, kun je ervoor opteren om:

  • jouw dak te vervangen
  • dakpannen met ingebouwde zonnepanelen te kopen
  • lichtgewicht zonnepanelen te laten installeren

 

1) Dak vervangen

Kan het dak de constructie met zonnepanelen niet dragen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een verouderde dakconstructie. Een volledig nieuw dak plaatsen is misschien een grote investering, maar een verouderd dak heeft nog wel meer nadelen dan het niet kunnen dragen van zonnecellen. Bovendien kun je meteen na de renovatie de zonnepanelen laten installeren.

 

2) Dakpannen met ingebouwde zonnepanelen

Tegenwoordig zijn er ook dakpannen verkrijgbaar met ingebouwde zonnepanelen. Deze wegen een stuk minder zwaar dan gewone zonnepanelen en hebben bovendien geen ondersteuningsconstructie nodig.

 

3) Lichtgewicht zonnepanelen

Lichtgewicht zonnepanelen zijn ook een optie wanneer jouw huidige dakconstructie niet stevig genoeg is om zonnecellen te dragen. Deze wegen ongeveer 10 kg per vierkante meter, ideaal dus in deze situatie.

 

Vraag gratis offertes aan

Heb je gericht advies of informatie op maat nodig voor de plaatsing van jouw zonnepanelen? Dat kan. Met behulp van onze offerteservice kan je gratis in contact komen met vakmannen in jouw buurt. Ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat en vraag een plaatsbezoek aan. Start jouw aanvraag door onderstaand formulier in te vullen.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.