Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen-advies.be Online informatiepunt over zonnepanelen.
banner image

Hoe zonnepanelen vergelijken?

Ben je op zoek naar zonnepanelen voor je woning? Dan ben je vast niet van plan om de eerste de beste keuze te maken. Slim! Het beste wat je kan doen, dat is verschillende zonnepanelen vergelijken. Dat kan op basis van verschillende factoren. We zetten er 5 belangrijke op een rij!

 

Vergelijk zonnepanelen: 5 verschillende manieren

Zonnepanelen vergelijken kan op uiteenlopende manieren. We bespreken de volgende 5 opties:

Liever meteen zonnepanelen aanbieders vergelijken? Via onze offertedienst kom jij gratis in contact met erkende zonnepanelen experts actief in je regio. Zij geven je uitgebreid advies en plaatsen je panelen volgens de regels van de kunst. Ga naar het contactformulier.

soorten zonnepanelen vergelijken

 

OPTIE 1: vergelijk zonnepanelen op basis van de prijs

De prijs van zonnepanelen wordt doorgaans berekend per Wattpiek (Wp). Doorgaans liggen die prijzen tussen € 1,40 à 2,50 per Wp aan vermogen. Maar niet alleen dat piekvermogen bepaalt de prijs van je zonnepanelen. Ook het merk, het aantal panelen, de installatiekosten, … hebben een invloed. Voor een complete zonnepanelen installatie betaal je ongeveer het volgende:

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruikVereist aantal panelen (400 Wp)Prijs (incl. btw, omvormer & plaatsing)
12.500 kWh7€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh9€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh10€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh12€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh13€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh15€ 8.200 à 14.500

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Ontvang je graag een totaalprijs voor jouw zonnepanelen installatie? Dan raden we aan om contact op te nemen met 2 à 3 installateurs in je regio. Vul hier het aanvraagformulier in.

 

Laat je niet misleiden door de prijs! In realiteit kan de prijs voor zonnepanelen met hetzelfde vermogen soms afwijken. Laat je in je keuze dus niet verleiden tot de goedkoopste optie. Bekijk vooral goed de klantenreviews van de verschillende zonnepanelen en laat je adviseren door een professionele installateur.

 


OPTIE 2: vergelijk zonnepanelen op basis van het type zonnepaneel

Er bestaan verschillende types zonnepanelen. Wil je panelen onderling goed vergelijken? Dan heeft het wel degelijk zin om hiervan op de hoogte te zijn. Een overzicht van de meest courante soorten:

 • Monokristallijne panelen: elke zonnecel bevat 1 kristal. Deze uniforme structuur zorgt voor een hoger rendement dan bij de vroegere polykristallijne zonnepanelen. Daardoor stootten ze hun tegenhanger van de troon en vormen tegenwoordig de norm bij nieuwe installaties.
 • Glas-glas panelen: deze panelen zijn onderaan afgewerkt met een glazen plaat (i.p.v. een kunststof folie). Daardoor zijn de zonnecellen onderaan de panelen beter beschermd en ligt de levensduur hoger. Let wel, glas-glas panelen zijn daardoor zwaarder én duurder.
 • Dunne film panelen: dit type zonnepanelen worden ook amorfe zonnepanelen genoemd. Ze zijn zo licht uitgevoerd, waardoor ze zelfs doorbuigen. Dit maakt ze ideaal om op gebogen oppervlaktes te plaatsen.

 

Welk type zonnepaneel kies ik het best? Het antwoord op deze vraag is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heeft je dak slechts een beperkte oppervlakte? Dan zijn monokristallijne panelen met een hoger vermogen een geschikte oplossing. Heb je wel wat meer ruimte ter beschikking? Dan kan je voor panelen met een lager vermogen kiezen. Let wel, dan heb je er meer nodig om aan je totale energiebehoefte tegemoet te komen! Laat je dus altijd adviseren door een zonnepanelen expert. Kom in contact met een professional actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 


OPTIE 3: vergelijk zonnepanelen op basis van het merk

SunPower, Solarwatt, LONGi Solar, Trina Solar,… Het zijn slechts enkele voorbeelden van bekende zonnepaneel merken. Is er één merk dat je absoluut moet kiezen? Neen. Er bestaat niet zoiets als ‘de beste zonnepanelen fabrikant’. Het is vooral belangrijk om voor een hoogwaardig merk te kiezen én voor een installateur die ze plaatst volgens de regels van de kunst.

 

Welk merk kies ik het best? Er zijn uiteenlopende zonnepanelen merken op de markt met elk hun eigen kenmerken. Onze tip? Vergelijk op voorhand online verschillende zonnepanelen aanbieders. Jouw installateur is op de hoogte van de uiteenlopende pro’s en contra’s van verschillende merken en werkt alleen met de meest kwalitatieve materialen. Zo ben jij zeker van een uitstekende installatie. Start hier je aanvraag.

 

vergelijk zonnepanelen

 


OPTIE 4: vergelijk zonnepanelen op basis van het piekvermogen

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende piekvermogens (Wp of Wattpiek). Dat vermogen geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel opwekt onder ideale omstandigheden. Het is belangrijk dat het totale vermogen van je installatie perfect is afgestemd op je persoonlijke situatie. Hou daarbij rekening met verschillende factoren:

 • Oppervlakte dak: het is vooral belangrijk om met het piekvermogen per paneel aan het gewenste totale vermogen te geraken. Ook de grootte van het dak speelt daarbij een rol. Hoe minder plaats, hoe groter het piekvermogen per paneel moet zijn.
 • Huidige energieverbruik: de omvang van je huishouden bepaalt in grote mate hoeveel energie je op dagelijkse basis nodig hebt. Ook de manier waarop je verwarmt, bepaalt de omvang van je installatie. Gebeurt dat grotendeels nog op gas? Of verwarm je elektrisch?
 • Vermogen omvormer: daarnaast is het ook belangrijk dat het vermogen van je omvormer afgestemd is op het totale vermogen van je panelen. Gemiddeld ligt die zo’n 10 à 20 % lager dan het vermogen van je panelen, want zij produceren niet voortdurend op volle kracht. Vergelijk dus niet alleen zonnepanelen, maar ook de beschikbare omvormers.
 • Toekomstige stroomverbruik: plan je de aanschaf van een elektrische wagen met laadpaal? Of wil je nog overschakelen op een elektrische warmtepomp? Dan neemt een zonnepanelen installateur dit mee in de berekening van het totaalvermogen.

 

Welk vermogen heb ik nodig? Het piekvermogen per zonnepaneel berekenen, is niet mogelijk. Wel kan je mits wat rekenwerk achterhalen wat het vereiste totale vermogen is voor je installatie. Daarvoor moet je o.a. je jaarlijkse stroomverbruik, een omrekenfactor en het individuele vermogen van je zonnepanelen meenemen in de berekening. Dit is geen voor de hand liggende formule. Daarom neem je beter een installateur in de arm.

 


OPTIE 5: vergelijk zonnepanelen op basis van de installateur

Ten slotte kan je ook zonnepanelen vergelijken op basis van de installateur. Wil je zeker zijn van een kwalitatieve installatie? Dan let je beter op de volgende zaken bij het kiezen van een specialist:

 • Gecertificeerd specialist: een betrouwbaar installateur van groene-energiesystemen beschikt over het ‘certificaat van bekwaamheid’. Dit zijn de zogenaamde RESCert-installateurs. Die staan garant voor het plaatsen van een kwalitatieve zonnepanelen installatie volgens de regels van de kunst.
 • Voorgaande projecten: vraag een expert altijd naar voorgaande realisaties en/of bekijk online verschillende reviews. Dat is een belangrijke stap in het zoeken naar een betrouwbare zonnepanelen installateur. Blije consumenten vormen de belangrijkste maatstaf van kwaliteit.
 • Professioneel legplan: een installateur maakt een professioneel legplan op. Dit is cruciaal voor een installatie op maat. Bij zijn berekening besteedt hij aandacht aan de dakhelling en -oriëntatie, de oppervlakte van je dak, … Zo heb jij zeker een installatie op maat.
 • Garantie: sta tijdens je keuze altijd stil bij de garantie op je zonnepanelen. Normaliter biedt een professional minimaal 2 jaar garantie op je volledige installatie. Gedurende die periode is hij verantwoordelijk voor alle onderdelen. Pas daarna treedt de fabrieks- en vermogensgarantie in werking. 

Waar vind ik een gecertificeerd installateur die bij me past? Via onze offertedienst kom jij gratis in contact met professionals actief in je regio. Vul het formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen verschillende offertes op maat. Zo kan je niet enkel prijzen, maar ook adviezen, merken, uitvoer- en levertermijnen,… vergelijken. Interesse? Start hier je aanvraag.

 


CONCLUSIE: hoe maak ik uiteindelijk de beste keuze?

De juiste keuze maken is niet zo voor de hand liggend. Er zijn een heleboel factoren die je uiteindelijke keuze beïnvloeden. Een overzicht:

 • Na grondige vergelijking: het type zonnepanelen, de prijs per Wp, het merk, … Vergelijk al deze factoren voor je een keuze maakt. Bekijk online reviews en spreek met vrienden en kennissen die al beschikken over zonnepanelen.
 • Budget: een andere doorslaggevende factor is natuurlijk je budget. Hoewel je in specifieke situaties kan genieten van financiële voordelen (bv. een Energielening), is het belangrijk om met je professional te bespreken hoeveel je werkelijk kan en wil investeren in deze aankoop.
 • Installatie op maat: ten slotte schakel je het best een ervaren installateur in. Hij zorgt voor een installatie op maat en houdt rekening met je verbruikspatroon, de grootte van je dak, de dakoriëntatie en -helling, … Pas zo ben je verzekerd van de best mogelijke installatie.

Gratis zonnepanelen installateurs vergelijken? Dat kan via het onderstaande offerteformulier. Wij matchen je vervolgens aan meerdere experts actief in je regio:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.