Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen-advies.be Online informatiepunt over zonnepanelen.
banner image

Soorten zonnepanelen

Elke woning is anders en heeft een andere vorm. Het is niet altijd even makkelijk om zonnepanelen te installeren op de daken van een woning. In uitzonderlijke gevallen gebeurt het zelfs dat de panelen naast de woning worden geïnstalleerd.

 

De 4 types zonnepanelen

Wat zonnepanelen hun energie doet opwekken is silicium. Deze stof zorgt ervoor dat de zonnecel het zonlicht kan omzetten in elektrische stroom.

 

1) Monokristallijn zonnepanelen

De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal en hebben het hoogste rendement per m². Wel zijn ze een stuk duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Het is de beste keuze voor eigenaren die het maximale rendement willen behalen met een klein dak.

 

2) Polykristallijn zonnepanelen

In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Ze zijn gunstig geprijsd en bieden toch nog een redelijk hoog rendement. Polykristallijne zonnepanelen worden voornamelijk op grote, ruime daken geplaatst.

 

3) Amorfe zonnepanelen

In amorfe zonnepanelen of dunne-film panelen zitten geen kristallen (wat wel het geval is bij de bovenstaande types). Ze danken hun naam aan het feit dat er in de film op het paneel amorf silicium gebruikt wordt. Amorfe zonnepanelen zijn goedkoper, maar leveren het minste rendement van de hier besproken zonnepanelen. Hierdoor zijn ze minder geschikt om op daken te leggen. Dunne-film panelen worden vooral op voer- en vaartuigen zoals bussen, zeilboten en jachten gebruikt.

 

4) Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn het meest nieuw op de markt. Zij hebben de langste levensduur doordat de zonnecellen stevig tussen 2 glasplaten geklemd zitten. Hierdoor kunnen ze niet meer scheuren en is de degradatie aanzienlijk minder. Bijgevolg zijn dit ook de duurste zonnepanelen. Door de vele voordelen kun je echter de hogere aanschafprijs compenseren met meer opbrengst en op termijn kun je dus ook winst maken.

 

Soorten zonnepanelen

 

Prijzen zonnepanelen

Hieronder krijg je nog een kort overzicht van de gangbare prijzen die je per zonnepaneel betaalt:

Soort zonnepaneelVermogenPrijs/ paneel (incl. btw & plaatsing)
Monokristallijne zonnepanelenzeer hoog€ 700
Polykristallijne zonnepanelenhoog€ 600
Glas-glas zonnepanelenzeer hoog€ 900
Amorfe zonnepanelenlaag€ 400

 

Let op: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Wil je graag weten hoeveel jouw project je kan gaan kosten? Dan raden wij aan om contact op te nemen met een professionele installateur. Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier en ontvang binnen enkele dagen offertes op maat. Start jouw aanvraag.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.