Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen-advies.be Online informatiepunt over zonnepanelen.
banner image

Keuring elektriciteit

Het laten plaatsen van zonnepanelen betekent een uitbreiding van de elektrische installatie. Om die reden is het verplicht een elektrische keuring te laten uitvoeren wanneer je zonnepanelen plaatst. Info over de werking van een keuring en prijzen vind je hier.

Ga snel naar:
Wanneer verplicht?
Wat bij een afkeuring?
Kosten keuring
Wat wordt gecontroleerd?
Het keuringsverslag
Vraag gratis je offertes aan

Wanneer is een elektrische keuring verplicht?

Een AREI-keuring (Algemeen Reglement op de Elektrische installaties) is verplicht in volgende gevallen:

  • Bij een nieuwe elektrische installatie.
  • Bij een wijziging, renovatie of uitbreiding van de bestaande elektrische installatie.
  • Bij de verkoop van een woning waarvan de elektrische installatie dateert van vóór 1 oktober 1981, tenzij je al een keuringsverslag hebt.
  • Bij tijdelijke elektriciteitsinstallaties (werfkasten).
  • Als de vorige elektrische keuring dateert van 25 jaar geleden.

 

Keuring zonnepanelen

 

Wat bij een afkeuring?

Als de installatie niet in orde is, moet deze binnen de 12 maanden in orde gebracht worden en herkeurd worden door hetzelfde keuringsorganisme dat de eerst keuring deed.

Het oplossen van de mankementen uit het keuringsverslag laat je best over aan een erkend elektricien. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de werken tot een goed einde te brengen. Op die manier heb je meer zekerheid dat je elektrische installatie wél goedgekeurd wordt.

 

Uitgebreide info over de elektrische keuring en offertes aanvragen voor elektriciteitswerken kan op elektricien.vlaanderen.

 

Wie voert de keuring uit en hoeveel kost het?

De keuring van een elektrische installatie mag enkel gebeuren door een erkend controleorganisme. Een lijst van bevoegde instanties vind je op economie.fgov.

Een controle van de elektrische installatie kost gemiddeld €125 à €175, incl. btw. Deze richtprijzen gelden voor de keuring van een standaard installatie met 1 elektriciteitsmeter.Een keuring duurt ook helemaal niet zo lang, gemiddeld 30 tot 60 minuten.

 

Voorbeeld keuring elektriciteit

Wat wordt gecontroleerd?

Tijdens de keuring zal de keurder onderzoeken of het veilig is om de elektrische installatie op te starten. We geven een overzicht van de benodigde documenten en de zaken die hij in acht neemt.

Bij een elektrische keuring moet je altijd 2 documenten voorleggen:

  • Eendraadsschema: Een schema dat via symbolen toont hoe elke stroomkring in je woning eruit ziet en hoe alle stroomkringen met elkaar verbonden zijn.
  • Situatieschema: Een plan van je woning dat alle elektriciteitskasten, aftak- en verbindingspunten, stopcontacten, schakelaars, lichtpunten en vaste huishoudtoestellen weergeeft.

Verder zal de keurder controleren of de installatie voldoet aan de eisen omschreven in de AREI-regels. Hij zal ook nagaan of de aanwezige elektriciteitsschema’s correct zijn opgemaakt. De installatie wordt ook op enkele belangrijke punten doorgemeten en er wordt nagekeken of de differentieelschakelaars nog goed functioneren. De keurder zal ook een aantal verplichte aardings- en isolatiemetingen doen.

Het keuringsverslag als bewijs van keuring

Na de controle zal de keurder een keuringsverslag opmaken. Als de installatie goedgekeurd is krijg je daarvan een rapport of gelijkvormigheidsverslag.

Het AREI-keuringsverslag bevat enkele cruciale gegevens die aantonen dat de installatie klaar is voor gebruik, zoals bepaald door de FOD Economie. Een verslag bevat steeds volgende gegevens:

  • De datum waarop de installatie gekeurd werd.
  • Het aantal panelen met hun serienummer en type.
  • De meterstand van het moment dat de keuring plaatsvindt.
  • Het piekvermogen van de fotovoltaïsche panelen.
  • De MID-markering: een ijkingsnummer die de kwaliteit van de meter zal garanderen. Dit gebeurt conform volgens het Koninklijk besluit betreffende de meetinstrumenten. Jouw elektricien of keurder zal hier steeds nazicht op doen.

 

Van plan om zonnepanelen te laten plaatsen? Vergeet dan zeker niet dat een elektrische keuring achteraf verplicht is. Vraag via onze offertedienst vrijblijvend offertes aan bij professionele installateurs. Start jouw aanvraag via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.